Tuesday, August 21, 2007

Sayur Chap Chye



Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
2 biji cili padi
sedikit halia
setengah sudu besar bawang merah yang dikisar
sedikit serbuk lada putih

sedikit cuka
sedikit kicap

setengah senduk minyak
sayur kobis dan bunga kobis
1 biji lada merah - dihiris
sotong atau fishball atau udang
air
garam secukup rasa


Cara Memasaknya:
1. Sediakan sayuran yg telah dipotong dan dicuci.
2. Tumbukkan bawang putih, cili padi dan halia sehingga lumat.
3. Hangatkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yg ditumbuk itu sehingga garing.
4. Kemudian masukkan bawang merah, serbuk lada putih, sedikit cuka, sedikit kicap, sotong dan gaul sehingga garing.
5. Tuangkan sedikit air. Biarkan didih dan tabuhkan garam.
6. Masukkan sayuran dan biarkan ia empuk. Kemudian angkat.