Kari Udang
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
1 biji lada merah
setengah ibu jari halia
setengah senduk minyak
2 buah pala, 2 bunga cengkih, sedikit kayu manis. 1 bunga lawang,
2 tangkai daun kari
1 sudu besar bawang merah yg dikisar
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu asam
1 mangkuk air
udang
garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
1. Tumbukkan bawang putih, lada merah dan halia sehingga lumat.
2. Hangatkan minyak di dalam kuali. Masukkan bunga cengkih, kayu manis dan bunga lawang.
3. Tumiskan bahan yg ditumbuk bersama daun kari, bawang merah dan serbuk kari sehingga garing.
4. Kemudian masukkan air asam dan didihkan. Masukkan udang.
5. Tabuhkan garam, dan angkat.