Thursday, April 12, 2018

Sayur Lodeh



Bahan-Bahan:
3 ulas bawang putih
1 biji lada merah
2 biji buah keras
1 ibu jari kunyit
1 sudu kecil ikan bilis
setengah senduk minyak
2 sudu besar bawang merah yg dikisar
3 keping daun salam
2 sudu besar santan kelapa atau satu santan kara triangle
air
tahu yg dipotong dan digoreng
tempe yg dipotong dan digoreng
kobis/kacang panjang dipotong
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan sayuran tahu, tempe, kobis dan kacang panjang.
2. Blender bawang putih, lada merah, buah keras, kunyit dan ikan bilis.
3. Hangatkan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan yg ditumbuk itu bersama bawang merah dan daun salam sehingga garing.
4. Kemudian masukkan air agar ia berkuah dan didihkan.
5. Masukkan pula sayuran dan tabuhkan garam secukup rasa.
6. Selepas sayuran empuk, masukkan santan kelapa. Kemudian angkat.