Monday, February 19, 2018

Kway Teow Goreng Pedas


Bahan-Bahan:
1/2 kilo mee kway teow, dicuci
1/2 pkt sawi, atau ikut suka hati
5-8 biji fishball, dihiris
5 biji udang, dipotong kecil
2 strips ayam, dipotong kecil

2 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu bawang merah yg sudah dikisar

2 sudu sop cili kisar
2 sudu dark soya sos
1 sudu cili sos
1/2 sudu oyster sos

1 senduk minyak makan
1 cawan air
serbuk lada putih secukup rasa
garam

Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan mee, ayam, udang, fishball, dan sayur sawi.
2. Tumbuk bawang putih, kemudian hangatkan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bawang putih, bawang merah yg dikisar dan tumis sehingga garing.
4. Masukkan lada kisar dan tumis.
5. Masukkan secawan air kemudian batang sawi, udang, ayam dan fishball. Bubuhkan sedikit garam.
6. Biarkan empuk, kemudian masukkan kway teow.
7. Kacaukan hingga rata, dan masukkan secawan air dan daun sawi.
8. Kacaukan rata, kemudian angkat.