Tuesday, August 31, 2010

Mee Goreng


Bahan-Bahan:
(sukatan untuk 4-5 orang)
2 kilo mee kuning, dicuci
1 pkt sawi
5 biji fishball, dihiris
3 biji sotong, dihiris
sedikit daging, dipotong kecil

1 biji bawang merah besar yg dihiris
3 ulas bawang putih, ditumbuk
setengah ibu jari halia, ditumbuk

3 sudu bawang merah yg sudah dikisar
1 senduk lada kisar
kicap masin
sos hitam
sos tiram

2 senduk minyak makan
1 cawan air
garam

serbuk lada putih secukup rasa


Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan mee, daging, sotong, fishball, sayur sawi
2. Tumbuk bawang putih dan halia, kemudian hangatkan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bahan tumbuk, bawang merah yg dikisar, lada kisar dan bawang merah yg dihiris. Tumiskan acuan sehingga ia garing.
4. Masukkan secawan air kemudian batang sawi, sotong, daging dan fishball. Bubuhkan garam.
5. Biarkan empuk, kemudian masukkan mee kuning.
6. Kacaukan hingga rata, dan masukkan secawan air dan daun sawi.
7. Kacaukan rata, kemudian angkat.