Tuesday, April 3, 2018

Ayam Masak Halia


Bahan-bahan: 
500 gram ayam, potong kecil
sedikit garam dan kunyit
minyak masak, untuk goreng ayam

1 capsicum merah, dipotong

4 ulas bawang putih, hiris nipis
4 cm halia, dihiris halus memanjang
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat

1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada putih

1-1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa

Cara Memasaknya: 
1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau. Kemudian tumiskan bawang merah.
3. Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
4. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat.
5. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi. Gaul rata.
6. Masukkan capsicum. Taburkan garam secukup rasa. Gaul rata, kemudian angkat.