Wednesday, February 21, 2018

Chinese-style Sliced Fish Soup


Bahan-bahan:
sliced batang fish
sawi jepun
garam secukup rasa
sedikit minyak makan

Bahan stock:
1 cawan ikan bilis (dicuci dulu)
1/4 cawan dried scallops (dicuci dulu)
5 ulas bawang putih, ditumbuk
2 inci halia, dimayang halus

Cara Memasaknya:
1. Perap ikan dengan 1 sudu besar minyak, 1/3 sudu kecil garam, 2 sudu besar air dan lada putih selama 30 minit.
2. Untuk membuat stock, panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan halia sampai naik bau. Masukkan ikan bilis dan scallops sehingga naik aroma. Didihkan atas api kecil selama 30 minit.
3. Kemudian, masukkan sawi jepun dan sedikit garam.
4. Masukkan ikan dan kacau lebih kurang 1 minit. Tutupkan api kemudian angkat.