Mee Birthday
Bahan-Bahan:
sayur sawi, sukatan mengikut citarasa
5-8 biji fishball, dihiris
5 biji udang, dipotong kecil
3 strips ayam potong
4 ulas bawang putih, ditumbuk
setengah ibu jari halia, ditumbuk
2 sudu bawang merah yg sudah dikisar
2 senduk minyak makan
1 cawan air
garam
1 sudu makan cuka
serbuk lada putih secukup rasa
4 biji lada merah / hijau, untuk dibuat lada jeruk
Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan mee, ayam, udang, fishball, sayur sawi
2. Tumbuk bawang putih dan halia, kemudian hangatkan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bahan tumbuk dan bawang merah yg dikisar. Tumiskan sehingga garing.
4. Masukkan secawan air kemudian batang sawi, udang, ayam dan fishball.
5. Bubuhkan garam, serbuk lada putih dan cuka.
6. Masukkan mee hoon. Kacaukan hingga rata, dan masukkan secawan air dan daun sawi.
7. Tutup kuali supaya mee hoon lembik. Biarkan ia diatas api kecil selama 5-10 mins kemudian angkat.