Monday, April 2, 2018

Sambal Telur



Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
1 biji lada merah
1 ibujari belacan
1 senduk minyak
2 sudu besar bawang merah yg dikisar
2 senduk cili kisar
telur yg telah direbus dan dikopek kulitnya
1 sudu asam, dikacau dengan air (ambil air asamnya)
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Sediakan telur yg sudah direbus dan dikopek kulitnya.
2. Tumbukkan bawang putih, lada merah dan belacan sehingga lumat.
3. Hangatkan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan yg ditumbuk itu dan bawang merah sehingga garing.
4. Kemudian masukkan cili kisar dan gaul sehingga garing.
5. Tuangkan air asam. Biarkan didih dan tabuhkan garam.
6. Masukkan telur dan didihkan. Kemudian angkat.