Thursday, February 2, 2012

Mee Hoon Tauchu



Bahan-Bahan:
1 pkt mee hoon, direndam
sayur sawi, sukatan mengikut citarasa
5-8 biji fishball, dihiris
5 biji udang, dipotong kecil
2 strips ayam potong, dipotong kecil

3 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu bawang merah, ditumbuk
3 sudu tauchu, ditumbuk

2 sudu sop lada kisar
1 senduk minyak makan
1 cawan air
1 sudu makan cuka
serbuk lada putih secukup rasa
garam secukup rasa
kicap

4 biji lada merah / hijau, untuk dibuat lada jeruk

Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan mee, ayam, udang, fishball, sayur sawi
2. Hangatkan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan tumbuk, bawang merah yg dikisar. Tumiskan acuan sehingga ia garing.
3. Masukkan secawan air kemudian batang sawi, udang, ayam dan fishball. Biarkan empuk.
4. Bubuhkan garam, serbuk lada putih dan cuka.
5. Masukkan mee hoon. Kacaukan hingga rata, dan masukkan secawan air dan daun sawi.
6. Tutup kuali supaya mee hoon lembik. Biarkan ia diatas api kecil selama 5-10 mins kemudian angkat.