Thursday, February 22, 2018

Tahu Masak Asam Taucho


Bahan-bahan:
2 keping tahu besar dipotong dadu
6 ekor udang dikupas kulitnya

1 batang serai, dititik
2 ulas bawang putih dicincang
2 biji bawang besar (medium) dihiris
3 batang lada hijau dihiris
1 batang lada merah dihiris

2 sudu tauchu ditumbuk sedikit
1 ibu jari belacan
2 sudu asam
2 mangkuk air

1/2 sudu teh garam (sebab tauchu da masin)
1 sudu teh gula
minyak makan untuk menumis

Cara Memasaknya:
1. Gorengkan tahu kekuningan dan jangan garing. Angkat dan ketepikan.
2. Asam, belacan, tauchu dan semangkuk air dicampurkan dan diramas hingga rata dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan serai yg telah dititik. Lepas itu masukkan bawang putih, bawang besar dan lada hiris. Tumis hingga wangi.
4. Masukkan taucho ramas dan udang.
5. Tabuhkan garam dan gula. Masukkan semangkuk air lagi jika mahukan lebih kuah.
6. Gaul rata selama 5-10 minit, kemudian angkat.