Monday, June 13, 2011

Mee Kuah

Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih (sukatan untuk 2 orang)
1/2 bawang merah
sayur sawi, sukatan mengikut citarasa
udang & sotong, sukatan mengikut citarasa
mee hoon
1 senduk minyak makan
1 cawan air
garam secukup rasa
3 biji lada merah / hijau, untuk dibuat lada jeruk

Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan mee, daging, udang, sotong, sayur sawi
2. Tumbuk bawang putih, kemudian hangatkan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumiskan acuan sehingga ia garing.
4. Masukkan secawan air kemudian daging. Bubuhkan garam secukup rasa.
5. Biarkan daging empuk, kemudian masukkan sayur, udang & sotong.
6. Masukkan mee kuning. Biarkan ia selama 10 mins kemudian angkat.