Sotong Masak Hitam
Bahan-Bahan:
3 ulas bawang putih
1 biji lada merah
setengah ibu jari belacan
1 ibu jari halia
1 ibu jari kunyit basah
2 sudu besar bawang merah yang dikisar
1 senduk lada kisar
sedikit hitam sotong
1 sudu besar air asam
1 senduk minyak
sotong yg telah dipotong dan dicuci
air
garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
1. Sediakan sotong yg telah dipotong dan dicuci.
2. Tumbukkan bawang putih, lada merah, belacan, halia dan kunyit basah sehingga lumat.
3. Hangatkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yg ditumbuk itu sehingga garing.
4. Masukkan bawang merah, lada kisar dan sotong hitam. Kemudian gaul sehingga garing.
5. Tuangkan sedikit air asam. Biarkan didih dan tabuhkan garam.
6. Masukkan sotong dan semangkuk kecil air. Biarkan sehingga sotong empuk. Kemudian angkat.