Ketam Bercili (Chilli Crab)
Bahan-Bahan:
(sukatan untuk satu famili)
Bahan Tumbuk:
1 batang serai
4 ulas bawang putih
2 biji lada hijau
1 ibu jari belacan
Ketam yg sudah disiang dan dicuci
3 sudu bawang merah yg dikisar
2 sudu sup lada kisar serbuk yg direndam dengan 1 mangkuk kecil air
Sedikit sos cili
1 sudu asam
1 mangkuk kecil air
1 senduk minyak makan
garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan tumbuk dan tumbukkan ia sehingga lumat
2. Hangatkan kuali dan masukkan minyak makan.
3. Tumiskan bawang merah hingga garing, kemudian bahan tumbuk dah lada kisar. Tumiskan lagi sehingga garing.
4. Masukkan sos, air secukupnya dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan ketam.
5. Gaulkan acuan sehingga rata, biarkan mendidih kemudian angkat.