Sunday, August 22, 2010

Ikan Tenggiri Goreng Masak Tauchu



Bahan-Bahan:
(sukatan untuk 4-5 orang)
ikan tenggiri, dipotong dan digoreng kunyit
1 biji cili hijau, dihiris
3 sudu cili serbuk, direndam

3 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu bawang merah yg sudah dikisar
4 sudu kecil tauchu, ditumbuk

1 senduk minyak makan
1 cawan air
sedikit air limau

Cara Memasaknya:
1. Tumbuk bawang putih, kemudian hangatkan minyak di dalam kuali.
2. Masukkan bawang putih dan bawang merah yg dikisar dan tumiskan acuan sehingga ia garing.
3. Masukkan serbuk cili yg sudah direndam, sedikit air limau dan juga tauchu, tumiskan sehingga garing.
4. Masukkan secawan air dan didihkan.
5. Masukkan ikan dan biarkan diatas api kecil selama 5-10 min.
6. Taburkan cili hijau kemudian angkat.