Wednesday, February 28, 2018

Chicken Onion Tagine (Slow Cooker)


Bahan marinate ayam:
350g ayam potong, atau 4-5 keping kepak ayam
1-1/2 sudu kecil tepung
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk black pepper
1/4 sudu kecil garam
extra virgin olive oil

Bahan bawang untuk Saute:
1 biji bawang jepun, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
1 sudu kecil serbuk kari
1/8 sudu kecil cinnamon powder
1/8 sudu kecil cayenne powder
extra virgin olive oil

Stock untuk slow-cooker:
1 sudu besar concentrated chicken stock
1 cawan air
raisins sesuka hati
olives sesuka hati

Cara Memasaknya: 
1. Sediakan stock di dalam slow-cooker dan marinate ayam.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam hingga ia masak. Masukkan ke dalam slow cooker.
3. Panaskan sedikit minyak lagi dan masukkan bawang. Gorengkan untuk 1-2 minit biarkan ia translucent.
4. Kemudian, masukkan bawang putih. Gaul sekejap dan taburkan serbuk kari, cinnamon dan cayenne. Masukkan bawang mix itu ke dalam slow cooker.
5. Taburkan raisin dan olives kemudian tutup. Biarkan masak di dalam untuk 1-2 jam. Kemudian angkat.