Wednesday, August 29, 2007

Urap Sayur Turi



Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
2 biji lada merah
sedikit ikan bilis
setengah batang serai (separuh dihiris, separuh untuk ditumbuk)
2 sudu besar bawang merah yang dikisar
1 senduk minyak
sayur turi
3 keping daun cekor (dihiris)
4 keping daun kunyit (dihiris)
5 keping daun limau (dihiris)
kelapa parut (setengah biji)
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Sediakan sayuran yg telah dicuci.
2. Tumbukkan bawang putih, lada merah, ikan bilis dan serai sehingga lumat.
3. Hangatkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yg ditumbuk itu bersama bawang merah sehingga garing. Tabuhkan garam secukup rasa.
4. Kemudian masukkan kelapa parut dan gaul sehingga ia kering garing.
5. Masukkan sayur turi dan layukan. Kemudian masukkan daun cekor, daun kunyit dan daun limau yg telah dihiris.
6. Gaulkan hingga rata. Kemudian angkat.