Tuesday, August 7, 2007

Kari Daging



Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
1 biji lada merah
sebesar setengah ibu jari halia
setengah senduk minyak
1 bunga cengkih, sedikit kayu manis & 1 bunga lawang
1 sudu besar bawang merah yg dikisar
3 sudu serbuk kari
air
sedikit tairu (dibuat gunakan susu, cuka dan air)
daging yg sudah dicuci dgn asam atau garam

Cara Memasaknya:
1. Sediakan daging yg telah dicuci dgn garam.
2. Tumbukkan bawang putih, lada merah dan halia sehingga lumat.
3. Hangatkan minyak di dalam kuali. Masukkan bunga cengkih, kayu manis dan bunga lawang.
4. Tumiskan bahan yg ditumbuk itu bersama bawang merah dan serbuk kari sehingga garing.
5. Kemudian masukkan air dan didihkan. Masukkan daging.
6. Selepas daging empuk, masukkan tairu dan tabuhkan garam. Kemudian angkat.