Tuesday, August 14, 2007

Nasi Ayam Part 1: Sop Nasi Ayam - Chinese Style






















Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
4-6 biji cili padi
sebesar satu ibu jari halia
2 keping kepak ayam yg sudah dicuci dan dipotong lapan
2 sudu besar kicap masin
1 sudu kecil dark soy sauce
3 biji bunga lawang, sekerat kayu manis
daun sop
2 mangkuk air
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Tumbukkan bawang putih, cili padi dan halia. Tidak perlu lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk tadi, ayam dgn secawan air di dalam periuk, dan biarkan ia mendidih sehingga ayam empuk dan air itu hampir kering.
3. Masukkan kicap masin dan dark soy sauce. Kemudian masukkan air untuk menjadikan ia sop. Biarkan ia didih.
4. Kemudian masukkan bunga lawang dan kayu manis. Tabuhkan garam secukup rasa.
5. Taburkan daun sop. Kemudian angkat.