Sunday, May 24, 2009

Singgang Ikan Tenggiri/Tongkol



Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
sebesar satu ibu jari halia
sebesar satu ibu jari belacan
1/2 biji lada merah ataupun lada hijau
2 sudu bawang merah yg sudah dikisar
3 mangkuk air
1 sudu asam
ikan batang
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Sediakan ikan dan rendamkan dengan air asam untuk hilangkan hanyir.
2. Tumbuk bawang putih, halia, belacan dan lada merah sehingga lumat. Masukkan acuan itu dan bawang merah yang dikisar ke dalam kuali.
3. Campurkan asam didalam semangkuk air dan tuangkannya ke dalam kuali. Ulangi lagi dengan 2 mangkuk air.
4. Hangatkan kuali dan biarkan ia mendidih.
5. Masukkan ikan kemudian tabuhkan garam.
6. Biarkan empuk. Kemudian angkat.