Mee Hong Kong
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih (sukatan untuk 2 orang)
1 sudu bawang merah yg sudah dikisar
seketul kecil daging yg dihiris
sayur sawi/bunga kobis/kobis, sukatan mengikut citarasa
udang & sotong, sukatan mengikut citarasa
mee kuning
1 senduk minyak makan
1 cawan air
garam secukup rasa
3 biji lada merah / hijau, untuk dibuat lada jeruk
Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan mee, daging, udang, sotong, sayur sawi
2. Tumbuk bawang putih, kemudian hangatkan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumiskan acuan sehingga ia garing.
4. Masukkan secawan air kemudian daging. Bubuhkan garam secukup rasa.
5. Biarkan daging empuk, kemudian masukkan sayur, udang & sotong.
6. Masukkan mee kuning. Biarkan ia selama 10 mins kemudian angkat.
<< Home