Saturday, April 14, 2018

Peria Goreng Kicap


Bahan-Bahan:
1 biji peria yg dihiris
3 biji fishball yg dihiris

1 sudu kecil udang kering, ditumbuk
3 ulas bawang putih, ditumbuk
2 biji cili padi, ditumbuk
2 sudu bawang merah yg sudah dikisar
1/2 sudu besar lada kisar

1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos hitam
1 sudu besar cuka

1 senduk minyak makan
1 cawan air
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan-bahan peria dan fishball.
2. Tumbuk  udang kering, bawang putih dan cili padi. Kemudian, hangatkan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan bahan tumbuk, bawang merah kisar dan lada kisar. Tumiskan acuan sehingga ia garing.
4. Masukkan secawan air dan fishball. Masukkan peria dan biarkan empuk.
5. Masukkan cuka, sos hitam dan kicap masin. Gaul rata, kemudian angkat.