Monday, January 24, 2011

Daging Beefsteak


Bahan-Bahan:
(sukatan untuk 1-2 orang)
Bahan A (untuk direbus):
1 kilo daging yg di potong dan dicuci dengan sedikit cuka
1 mangkuk air
1 helai daun pandan
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 ibu jari besar halia, ditumbuk
1 batang serai, ditumbuk kasar


Bahan B (untuk ditumis):
sedikit kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
1 senduk besar lada kisar
1 biji bawang merah yg dihiris
1 biji tomato yg dihiris

1 sudu kecil sos hitam
1 sudu besar kicap masin
setengah tin kecil tomato puree
1 senduk minyak makan
garam secukup rasa

sayuran yang boleh dimasukkan: kentang, lobak merah atau kobis

Cara Memasaknya:
1. Sediakan bahan A, dan rebus daging itu sehingga empuk
2. Hangatkan kuali dan masukkan minyak makan.
3. Tumiskan 4 sekawan (i.e. kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih), bawang merah, daun pandan dan tomato sehingga garing, kemudian masukkan lada kisar. Tumiskan lagi sehingga garing.
4. Tuangkan acuan ke periuk daging. Masukkan sos hitam, kicap masin, tomato puree dan garam secukup rasa.
5. Masukkan sayuran dan biarkan empuk. Gaulkan acuan sehingga rata, biarkan mendidih kemudian angkat. Taburkan bawang goreng.