Thursday, March 31, 2011

Ayam Masak Lemak Cili Padi
























Sediakan Bahan Blend:
12 biji cili padi
i ibu jari kunyit basah
1 batang serai
(bahan-bahan di atas ini dihiris dan diblend, kemudian diasingkan dalam mangkuk kecil)

Sediakan Bahan Kerisik:
50 posen kelapa parut
Sedikit minyak
air
(hangatkan minyak dalam kuali dan gorengkan kelapa hingga kuning. masukkan dalam blender dan masukkan air. Blend kemudian asingkan dalam mangkuk kecil)

Sediakan Ayam:
1 kilo kepak ayam, cucikan ia dengan garam

Bahan-Bahan Lain:
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau
5 helai daun salam
(daun-daun diatas dihiris halus)
1 ibu jari lengkuas
1 sudu besar kunyit serbuk
3 asam keping
1/2 packet santan cream powder yg diblend dgn air
1/2 senduk minyak
garam secukup rasa

Cara memasaknya:
1. Hangatkan kuali dengan sedikit minyak. Masukkan ayam. Tinggikan api dan tutupkan kuali dengan tudung periuk.
2. Tunggu sehingga ayam itu masak dalam 10-15 mins.
3. Masukkan bahan blend, kemudian didihkan ayam itu sehingga ia empuk. Masukkan kunyit serbuk.
4. Masukkan asam keping dan lengkuas, kemudian santan. Didihkan ayam itu lagi, kemudian masukkan bahan kerisik.
5. Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan daun-daunan yg dihiris. Didihkan lagi, kemudian angkat.