Kari Paru
Bahan-Bahan:
1/2 senduk kecil cili serbuk
1 1/2 senduk kecil rempah kari
1 ibu jari halia
3 ulas bawang putih
1 biji lada hijau
2 senduk kecil minyak
3 pelepah daun kari
1 bunga cengkih, 1 ibu jari kayu manis & 1 bunga lawang
1 sudu besar bawang merah yg dikisar
air
paru yg telah direbus dan dipotong
Cara Memasaknya:
1. Sediakan paru yg sudah direbus dan dipotong
2. Kacaukan cili serbuk dan rempah kari di dalam satu mangkuk air.
3. Tumbukkan bawang putih dan halia sehingga lumat.
4. Hangatkan minyak di dalam kuali. Masukkan bunga cengkih, kayu manis dan bunga lawang.
5. Tumiskan bahan yg ditumbuk itu bersama bawang merah dan acuan serbuk kari & lada sehingga garing.
6. Kemudian masukkan paru. Didihkan sehingga garing, dengan tutup kuali.
7. Selepas empuk, tabuhkan garam dan kemudian angkat.
<< Home