Ayam Masak Cili Padi (Ibu Recipe)
Bahan Blend:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji cili merah/hijau
6 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji cili merah/hijau
6 biji cili padi
1 batang serai
setengah ibu jari kunyit
setengah ibu jari kunyit
Bahan-Bahan Lain:
1 ekor ayam, dipotong 14
1/2 helai daun kunyit,
dihiris
2 helai daun limau, dihirs
1 asam keping
2 helai daun limau, dihirs
1 asam keping
1 paket triangle santan kara
1/2 senduk minyak
semangkuk air
1 sudu teh kunyit serbuk
garam secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Hangatkan kuali dengan minyak. Masukkan bahan blend, daun-daunan, kunyit serbuk, dan biarkan ia garing.
2. Masukkan semangkuk air dan asam keeping. Selepas mendidih masukkan ayam dan biarkan empuk.
3. Masukkan santan, dan garam secukup rasa. Kacau seketika kemudian angkat.
1 sudu teh kunyit serbuk
garam secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Hangatkan kuali dengan minyak. Masukkan bahan blend, daun-daunan, kunyit serbuk, dan biarkan ia garing.
2. Masukkan semangkuk air dan asam keeping. Selepas mendidih masukkan ayam dan biarkan empuk.
3. Masukkan santan, dan garam secukup rasa. Kacau seketika kemudian angkat.
<< Home