Tuesday, March 6, 2018

Kacang Pool


Bahan-bahan:
3 sudu besar bawang merah yg dikisar
6 ulas bawang putih, ditumbuk
1 sudu kecil jintan halus, ditumbuk
1 sudu kecil jintan kasar, ditumbuk
1-1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

2 tin kacang pool, buangkan air tin dan lenyekkan
1 mangkuk air
1 senduk minyak
garam
gula

Bahan sampingan:
2 biji lada hijau
1 biji bawang merah
5 biji limau kasturi, dibelah dua
5 biji telur mata lembu

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, dan jintan2 hingga harum.
2. Masukkan serbuk ketumbar dan serbuk lada putih dan kacau rata. Gunakan api kecil dan tumis sampai minyak naik.
3. Masukkan kacang pool kemudian kacau atas api medium selama 10-15 minit.3. Tuangkan semangkuk air dan kacau rata.
4. Perasakan secukupnya dgn garam dan gula. Kacau, dan angkat.