Sunday, April 8, 2018

Sop Ayam



Bahan-Bahan:
1 sudu kecil jintan halus
1 sudu kecil jintan kasar
2 ulas bawang putih
1/2 ibu jari kunyit basah
1 ibu jari halia


1 senduk minyak
2 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 biji pelaga
sekerat kayu manis

1 sudu besar bawang merah yg dikisar
1 sudu besar serbuk ketumbar
sedikit serbuk lada hitam
daun sop

1 ekor ayam, dipotong 14
3 biji kentang
air
garam secukup rasa

Cara Memasaknya:

1. Tumbukkan jintan halus, jintan kasar, bawang putih, kunyit basah dan halia sehingga lumat.
2. Hangatkan minyak dan masukkan empat sekawan. Kemudian tumiskan bahan tumbuk itu dan bawang merah sehingga garing. Tabuhkan serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam.
4. Setelah garing, masukkan air dan didihkan. Masukkan pula ayam dan biarkan empuk.
5. Masukkan kentang dan biarkan empuk. Tabuhkan garam secukup rasa. Kemudian angkat.