Tuesday, May 1, 2007

Daging Kurma

Bahan-Bahan: 
(sukatan untuk 1-2 orang)

1 kilo daging yg di potong dan dicuci dengan sedikit cuka
1 mangkuk air

4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 ibu jari besar halia, ditumbuk
4 biji buah keras, ditumbuk
1 ibu jari kunyit, ditumbuk
3 sudu bawang merah yg dikisar

sedikit kayu manis
1 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
1 senduk besar lada kisar
1 biji bawang merah yg dihiris
1 helai daun pandan

1 sudu besar serbuk lada hitam
setengah packet kecil serbuk kurma
1 senduk minyak makan
garam secukup rasa

sayuran yang boleh dimasukkan: kentang, bendi, tomato atau lada merah

Cara Memasaknya:
1. Hangatkan kuali dan masukkan minyak makan.
2. Tumiskan 4 sekawan (i.e. kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih), bawang merah yg dihiris dan daun pandan. Tumiskan lagi bahan tumbuk sehingga garing.3. Masukkan daging dan air. Didihkan sehingga daging itu empuk
4. Masukkan serbuk lada hitam dan kemudian serbuk kurma.
5. Tabuhkan garam secukup rasa. Masukkan sayuran, biarkan empuk kemudian angkat.