Saturday, February 17, 2018

Ayam Masak Kicap


Bahan-Bahan:
6-7 keping kepak ayam, saiz besar, digaul dengan kunyit garam
1/2 bawang besar medium, dihiris
1 biji lada merah, dibelah dua
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tomato
1/2 biji lemon, diperah jusnya
2 ulas bawang putih*,
1 sudu kecil jintan putih (cumin)*, (*ditumbuk)
2 sudu besar bawang merah kisar
garam secukup rasa
secawan air
mintak untuk menumis

Cara Memasaknya:
1. Gaulkan ayam dengan sedikit kunyit dan garam. Goreng hingga hampir garing.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah kisar, bawang putih dan jintan putih.
3. Masukkan kicap dan sos tomato. Jika kuahnya terlalu pekat, masukkan air. Tabuhkan garam secukup rasa.
4. Masukkan ayam goreng dan gaulkan. Masak sehingga sebati.
5. Masukkan jus lemon dan angkat.