Ayam Paprik
Bahan-Bahan:
600g ayam potong, dipotong kecil
1/2 cawan air
1/2 kiub ayam
3 ulas bawang putih, dicincang
1 ibu jari halia, dihiris
1/2 bawang merah saiz medium, dihiris
2 sudu makan lada kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
2 biji cili padi, dihiris
2 helai daun limau purut, dihiris
Bahan Sayuran (dihiris atau potong ikut suka hati):
5 jagung kecil
7 kacang bunchis
1 capsicum hijau, saiz kecil
1 capsicum merah, saiz kecil
Cara Memasaknya:
1. Bancuhkan kiub ayam ke dalam secawan air. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, dan goreng ayam hingga ia putih. Angkat, toskan dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
4. Masukkan lada kisar dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kemudian, masukkan ayam dan gaul rata.
6. Masukkan air stock ayam, cili padi dan daun limau. Gaul rata.
7. Masukkan bahan sayuran dan biarkan 5-8 minit kemudian angkat.
<< Home