Sop Ikan Merah
Bahan tumis:
sekerat kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 ulas bawang putih, dihiris
1 biji bawang besar (medium size), dihiris
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih, ditumbuk
1 ibu jari halia, ditumbuk
2 sudu besar bawang merah kisar
1 sudu kecil serbuk lada putih
Bahan lain:
500g ikan merah, di potong dan dicuci dgn lemon jus
1 biji lobak merah, dipotong
2 mangkuk air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
daun sup/daun bawang/bawang goreng untuk taburan
Cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
2. Selepas naik bau, masukkan bawang putih dan bawang merah yang dihiris. Tumiskan.
3. Masukkan bahan tumbuk, dan tumis sehingga naik bau.
4. Tuangkan dua mangkuk air, dan didihkan air. Kemudian masukkan lobak. Biarkan empuk.
5. Masukkan ikan dan kacau rata. Tabuhkan garam, gaul dan angkat.
6. Taburkan daun sop, daun bawang dan bawang goreng.
<< Home