Friday, February 23, 2018

Telur Dhal Masak Lemak


Bahan-bahan:
1/2 ibu jari halia, ditumbuk
1 ibu jari kunyit basah, ditumbuk
2 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu besar bawang merah yang dikisar

1/4 cawan kacang dhal, direndam 2-3 jam
2 biji kentang (size medium) kupas, potong 4-6 dan rendam
4 biji telur
1 santan kara triangle
1 kiub pati ayam
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 mangkuk air

Bahan tumis darat:
1 biji bawang besar, dihiris
2 tangkai daun kari, ambil daunnya
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan kasar

Cara Memasaknya:
1. Campurkan kacang dhal dengan semangkuk air dan kiub pati ayam. Rebus hingga lembut .
2. Masukkan halia, kunyit, bawang putih dan bawang merah kisar. Masukkan kentang dan semangkuk air lagi. Biar hingga kentang lembut.
3. Tabuhkan garam dan gula. Perlahankan api dan pecahkan telur satu persatu ke dalam kuah.
4. Biarkan hingga telur masak, gunakan api kecil. Selepas telur masak, masukkan santan dan gaul.
5. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan, bahan tumis darat dan goreng hingga harum. Kemudian tuangkan ke dalam periuk tadi.