Friday, March 23, 2018

Ikan Sweet Sour


Bahan-bahan: 
300g ikan siakap fillet, potong saiz 1 inci
100g tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1 biji telur

2 sudu besar bawang merah kisar
1 ulas bawang putih, ditumbuk

6 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram

1 biji tomato, dipotong dadu
1 biji capsicum hijau, dipotong dadu
1 biji bawang jepun, dipotong dadu

air
minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara Memasaknya: 
1. Campurkan tepung dan baking powder di dalam plastik dan goncangkan sehingga sebati.
2. Di dalam mangkuk, kocok telur. Masukkan isi ikan dan gaul biar telur menyaluti ikan sepenuhnya.
3. Amik isi ikan tadi dan masukkannya ke dalam plastik tepung. Goncangkan biar ikan bersalut tepung sepenuhnya.
4. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ikan hingga sedikit garing. Ketepikan.
5. Dengan kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
6. Masukkan bahan sayur capsicum, tomato dan bawang jepun. Kacau rata.
7. Kemudian masukkan bahan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Masukkan sedikit air dan biar mendidih sekejap.
8. Masukkan isi ikan, kacau rata dan angkat.