Nasi Goreng Tom Yam
Bahan-bahan:
Nasi, satu container (atau 4-5 cawan)
7-10 ekor udang kecil, buang kulit dan bersihkan
2 ekor sotong, buang kulit dan potong bulat
2 sudu besar bawang merah kisar
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih, ditumbuk
5 biji cili padi, ditumbuk
1 biji telur
2 sudu besar pes Tom Yam Koong
2 sudu besar sos ikan
1 batang serai, hiris nipis
2 helai daun limau purut, dihiris
2 helai sayur kobis, dipotong kecil
2 helai sawi, dihiris nipis
minyak untuk menumis
Cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah kisar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar.
2. Masukkan udang dan sotong, dan kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan telur dan kacau seketika.
3. Masukan pes tom yam, sos ikan, serai, daun limau purut. Kacau seketika di atas api perlahan.
4. Masukkan nasi dan kacau rata. Kemudian masukkan kobis dan daun sawi. Kacau rata kemudian angkat.
2. Masukkan udang dan sotong, dan kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan telur dan kacau seketika.
3. Masukan pes tom yam, sos ikan, serai, daun limau purut. Kacau seketika di atas api perlahan.
4. Masukkan nasi dan kacau rata. Kemudian masukkan kobis dan daun sawi. Kacau rata kemudian angkat.
<< Home