Monday, March 5, 2018

Tumis Daging Kentang


Bahan-bahan:
200g ayam cincang
2 biji kentang (medium) yg dipotong kecil (atau sesuka hati)

3 ulas bawang putih, dicincang
1 biji bawang jepun, dihiris

1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan dark soya sos

1 sudu kecil serbuk nutmeg
1/2 sudu kecil stok ayam
1/2 sudu kecil gula
garam secukup rasa
1 batang daun bawang, dihiris
minyak untuk menumis

Cara Memasaknya: 
1. Goreng kentang, kemudian toskan dan asing.
2. Tumiskan bawang jepun dulu, kemudian bawang putih.
3. Masukkan ayam cincang. Masak sampai berubah warna.
4. Masukkan sos tiram, kicap masin dan dark soya sos.
5. Masukkan stok ayam, serbuk kari, gula dan garam.
6. Masukkan kentang dan daun bawang. Gaul rata, kemudian angkat.