Friday, April 13, 2018

Tom Yum Clear Soup

Bahan-bahan:
udang
ikan fillet
sotong
ayam potong

1.5 liter air (3 mangkuk air)
1 sudu besar stok ayam
2 ibu jari lengkuas, di tumbuk kasar atau diketuk
2 batang serai, dipotong kasar
2 labu bawang merah, dipotong kasar
6 keping daun limau

5 biji limau nipis, di perah airnya (atau 50ml)
7 sudu besar sos ikan (atau 50ml)

8 biji straw mushrooms
1 biji tomato, dipotong

Cara memasaknya: 
1. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan stok ayam, lengkuas, serai, bawang merah dan daun limau. Biarkan hingga naik bau.
2. Masukkan sos ikan dan air limau. Didihkan seketika, kemudian masukkan udang, ikan, sotong, ayam potong dan mushrooms. Didihkan selama 2-3 minit supaya bahan masak.
3. Masukkan tomato, dan biarkan seketika kemudian angkat.